
1- معرفی محصول
نکتار فرآوردهای است تخمیر نشده ولی قابل تخمیر که از اختلاط آبمیوه سالم، یا از رقیق شدن آبمیوه تغلیظ شده (کنسانتره) و یا پوره میوه با آب آشامیدنی تا رسیدن به غلظت مطلوب با/ یا بدون قسمتهای خوراکی میوه مانند گوشت میوه، پرک میوه، تکههای میوه، پوره میوه، با/ یا بدون شیرینکننده طبیعی مجاز و افزودنیهای خوراکی مجاز به دست میآید و به روش فیزیکی نگهداری و بستهبندی میشود. استفاده از شیرینکنندههای مصنوعی غیرمجاز است و فقط استفاده از انواع خوارکی طبیعی (شکر، گلوکز، فروکتوز، شربت اینورت و شربت ذرت با فروکتوز بالا) مجاز است. همچنین افزودن هر گونه رنگ به نکتار این محصولات غیرمجاز است.
2- موارد مصرف
آب میوهجات از قدیمالایام مورد مصرف انسان بوده است. از نظر تغذیهای این دسته از مواد غذایی منبع ویتامینهای مختلف و آنتیاکسیدانها هستند و مصرف آنها میزان آسیبپذیری سلولها را در برابر انواع بیماریها کاهش داده و بدن را در برابر بیماریهای حاد و مزمن مقاوم میکنند.
3- استاندارد مربوطه
استاندارد مرتبط با نکتار، استاندارد ملی ایران به شماره 2613 با عنوان « نکتار هلو، آلو، گلابی، سیب و زردآلو - ویژگیها» است. هدف از تدوین این استاندارد تعیین ویژگیها، نمونهبرداری، روش آزمون، بستهبندی و نشانهگذاری نکتارهای مورد اشاره در عنوان استاندارد بوده است. استاندارد مذکور منحصراً برای انواع نکتار هلو، آلو، گلابی، سیب و زردآلو کاربرد دارد.
ویژگیهای کیفی نکتار این محصولات و حدود قابل پذیرش هر کدام از آنها به صورت جدول زیر است.
جدول 1- ویژگیهای کیفی نکتار هلو، آلو، گلابی، سیب و زردآلو
ویژگی |
حدود قابل پذیرش |
اهمیت |
عطر و طعم |
دارای طعم طبیعی و مطبوع بوده و عاری از طعم ترشیدگی، کپکزدگی و سوختگی باشد |
طعم و بوی غیرطبیعی ممکن است در اثر تخمیر و فاسد شدن محصول اتفاق بیفتد |
مواد خارجی |
باید فاقد هر گونه مواد خارجی باشد |
بقایای گیاهی مانند هسته، قطعات دم یا برگ، شن و بقایای دامی ممکن است در اثر فرآیند ناقص وارد محصول نهایی شوند. |
آبمیوه محتوی (برحسب درصد) |
سیب کمینه 50، گلابی کمینه 40، آلو کمینه 50، هلو کمینه 40، زردآلو کمینه 40 |
مقدار کمتر از حد استاندارد کمفروشی محسوب شده و کیفیت محصول را پایین میآورد |
ساکاروز (گرم در صد میلیلیتر) |
بیشینه 9 |
تا حد خاصی برای تولید نکتار این محصولات از شکر میتوان استفاده کرد |
الکل اتیلیک (گرم در صد میلیلیتر) |
بیشینه 15/0 |
محصول تولید شده باید به صورت تخمیر نشده باشد |
عدد فرمالین (میلیگرم بر کیلوگرم) |
بیشینه 10 |
متاسفانه اعمال فرآیندهای حرارتی در حین تولید، نکتار میوه را در معرض ایجاد ترکیب سمی هیدروکسی متیل فورفورال (HMF) قرار میدهد |
4- اهمیت استفاده از محصول نکتار هلو، آلو، گلابی، سیب و زردآلو دارای پروانه استاندارد
نکتارها جزو محصولات غذایی هستند که در سبد غذایی خانوادهها جای دارند و به صورت روزانه در جوامع مختلف مصرف میشوند. لذا ضروری است که در هنگام خرید به علامت استاندارد بر روی بستهبندی محصول و کد ده رقمی زیر آن توجه شود. جهت پیگیری اعتبار پروانه کاربرد علامت استاندارد، کد ده رقمی درج شده در زیر علامت را میتوان به سامانه پیامکی 10001517 ارسال نمود.
سامانه تلفن گویا 1517 رابط بین مردم و اداره کل استاندارد است و مصرفکنندگان میتوانند شکایات مرتبط با کیفیت فرآورده مشمول استاندارد را از طریق این سامانه تلفنی، ثبت و پیگیری نمایند.
تهیه و تنظیم: حمید محمدی کارشناس مسوول امور آزمایشگاه استاندارد کردستان
نظرات متعلق به فرستنده ميباشند. مسؤوليت محتواي آنها برعهده فرستنده است.
دیدگاه ها
درصورتیکه مایلید ثبت دیدگاه با نام و مشخصات خودتان انجام شود و امکان نظردهی و پاسخگویی به نظرات سایر کاربران را داشته باشید، باید در سایتثبت نام کنید.